Recepty pokračování

14. srpna 2010 v 9:02 | Kocour |  Recepty
  • Houbový guláš
  • Držková polévka z hlívy ústřičné
  • Brokolicová polévka
  • Těstoviny zapečené s brokolicí a uzeným
  • Pivní omáčka s romadurem
  • Špagety .. tak nějak a ještě jinak
  • Krůtí krky na pivě

HOUBOVÝ GULÁŠ

Miluji houby a to jak sbírat tak i jíst zpracované na všechny možné i nemožné způsoby.

Vzhledem k tomu, že v poslední době se pohybuji pomocí dvou francouzských holí, jsem o požitek sbírání hub ochuzen. Včera jsme byli navštívit příbuzné, kteří bydlí přímo u lesa a při letošní super houbařské úrodě jim už houby lezou i z uší, takže se s námi rádi podělili a domů jsme si odvezli několik desítek velkých bílých hřibů. Část z nich jsem ihned zpracoval do formy houbového guláše, který mám rád.
houby
Abych se tady zbytečně nevykecával, začnu s receptem.

Ingredience : špek, cibule, česnek, bobkový list, nové koření, celý pepř, několik chillie papriček (kolik kdo zvládne), polohrubá mouka, prášková sladká paprika, majoránka, sůl , obyčejná hořčice a samozřejmě houby. Množství ingrediencí neuvádím, každý podle vlastní chuti.

Postup :

Houby nakrájíme na kostky velikosti asi jako maso na guláš, dáme do hrnce s vodou, uvedeme do varu, vaříme asi 3 minuty, scedíme a necháme v cedníku (houby si po této úpravě ponechají stále stejný tvar i v případě, že je budeme dále zpacovávat jako smaženici).
Nakrájíme na malé kostičky špek/slaninu a ve větším hrnci vyškvaříme.
Nakrájíme cibuli a dáme na vyškvařený špek zesklovatět. Můžeme přidat i klobásu.
Mezitím si dáme do hrnce nebo varné konvice uvařit asi litr vody.
Na cíbuli vsypeme houby, promícháme a pár minut smažíme za stálého míchání.
Do misky dáme polohrubou mouku a červenou přáškovou sladkou papriku. Na množství z fotografie jsem použil dvě polévkové lžíce mouky a jednu vrchovatou papriky. Touto směsí posypeme houby, za stálého míchání chvíli necháme zapražit a potom zalejeme připravenou horkou vodou a necháme vařit.
Do hmoždíře dáme několik kuliček nového koření, pepře, sušené pálivé papričky, vše rozbijeme na drobno a spolu s bobkovým listem vsypeme do vařících se hub. Osolíme.
Vaříme asi půl hodiny a na závěr přidáme česnek, polévkovou lžíci obyčejné hořčice a posypeme majoránkou.
Pro zjemnění chuti nic nezkazíte, když do celé směsi již na počátku přidáte kus uzeniny.
houby
A jak je u dobrého guláše zvykem, nejlépe chutná až druhý den po rozležení, což ovšem neuznávají pánové z Evropské unie, kteří to v našich restauračních zařízeních zakázali.

Dobrou chuť přej
houby

DRŽKOVÁ POLÉVKA Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ

Mám rád houby a obzvláště ty, které jsou zdravé, takže jejich požíváním se vlastně léčím. Jednou z takových hub je i hlíva ústřičná (pleurotus ostreatus).

Co říká literatura o tom komu tato houba pomáhá
  • Kardiakům, protože příznivě ovlivňuje krevní tlak a upravuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Diabetikům pomáhá snižovat hladinu cukru v krviHlíva a její účinky
  • Alergikům a astmatikům
  • Všem, kdo trpí různými záněty, kloubovými a kožními onemocněními. Pouze náhodou až z léků, které se již postupně začínají po celém světě vyrábět, bylo zjištěno, že hlíva odstraňuje i bradavice virového původu a léčí ekzémy.
  • Pokud máte nemocná játra, ledviny, či slinivku, i vám je hlíva ústřičná doporučená. Napomáhá zlepšovat metabolizmus a regenerovat vnitřní orgány.
  • Jestli pociťujete příznaky stárnutí, i vy vyzkoušejte hlívu, protože právě zvýšenou regenerací buněk ve své podstatě zpomaluje stárnutí.

Tak a nyní, když již víte jak je tato houba zdravá, se konečně vrátím k mému způsobu jejího zpracování a sice jako držkovou polévku. Cenově to sice vyjde dráž jako pravá držková, ale vzhledem k výše uvedeným účinkům nemá cenu v tomto případě šetřit.

Ingredience:

  • 1 balení houby ze supermarketu cca 200 g
  • kousek špeku
  • asi dvě cibule
  • hlavičku česneku (ale ne toho čínského humusu bez chuti a zápachu, který se k nám dováží) sůl, kostku masoxu, hladkou mouku, sladkou papriku, chilli papričky, majoránku.
    hlíva
Postup :

špek nakrájíme na malé kostičky, vyškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli orestujeme, ale ne do tmavé barvy, přidáme nakrájenou hlívu a restujeme asi 10 minut. Zasypeme hladkou moukou smíchanou s červenou paprikou asi 2 lžíce mouky a 1 papriky, za stálého míchání chvíli restujeme, potom zalijeme horkou vodou a přidáme koření, sůl, česnek, masox. Vaříme cca 20 minut a na závěr přidáme majoránku.
hlíva
























hlíva



















BROKOLICOVÁ POLÉVKA

Brokolici konzumuji v poměrně větším množství, jedním důvodem je fakt, že si ji jako český chudý důchodce mohu občas v supermarketech koupit ve slevě, druhým důvodem je, že - cituji z tisku :

"Řadí se mezi tzv. "super zdravou zeleninu". Je blízce příbuzná květáku, ale obsahuje o 60% více vitaminu C , kterého má ve svých 100g až 155% doporučené denní dávky. Dále je bohatá na vitamín K, betakarotén, vápník, draslík a fosfor. Je velmi silným antioxidantem, který snižuje hladinu volných radikálů a tím i riziko vzniku cévních onemocnění, podporuje celkovou obranyschopnost organizmu a působí preventivně proti rakovině. Pozitivně ovlivňuje náš vzhled a ovlivňuje naši vitalitu. Pro svůj vysoký obsah vody je dobrým čistícím prostředkem pro tělo a může pomoci při redukci nadváhy. Obsahuje tolik vápníku jako mléko. Brokolice je navíc výborným zdrojem vlákniny pro podporu dobrého zažívání a jódu, který udržuje v chodu správnou funkci štítné žlázy."... no a nekupte to.

Původně jsem brokolici povařil v páře a jedl jako přílohu k masům, nebo politou různými dresingy k jejichž základu používám většinou bílý jogurt, cibuli/česnek, olivový olej a koření. Časem se mi tento způsob konzumace lehce přejedl a přešel jsem na jiný způsob zpracování a sice ve formě krémové polévky. Když se mi i tento způsob přejí, budu zkoušet jiné zpracování, ale zatím mě brokolice ve formě polévky docela chutná.

A nyní k samotnému receptu :

Ingredience (některé se dají vynechat, nebo zaměnit za "makrobiotickou stravu")
  • jedna hlava brokolice
  • morková kost (místo masoxu, který považuji za nezdravý "humus" a pokud nemusím nepoužívám)
  • špek/slanina, případně i kousek uzeného masa/uzeniny
  • cibule - asi 2 středně velké
  • sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, případně chilli papričku
  • polohrubá mouka asi 2 polévkové lžíce
Postup :
Do hrnce dám asi litr vody, morkovou kost a na menší kusy nakrájenou brokolici, bobkový list - nechám povařit asi 20 minut.
Ve druhé nádobě vyškvařím na malé kostičky nakrájený špek/slaninu, na něm lehce osmahnu cibuli a vše vsypu do hrnce s brokolicí.. Příznivci makrobiotické stravy mohou tuto fázi vynechat, nakrájenou syrovou cibuli dát přímo do hrnce s brokolicí a špek schovat na horší časy, které zřejmě brzo nastanou, pro důchodce, kteří si nic nenakradli ani nebrali úplatky tedy určitě.

V hmoždíři roztluču několik kuliček nového koření, pepře, já přidávám i chilli papričku (musím ale podotknout, že já si dávám chilli skoro do všeho), vysypu do hrnce a osolím.

Z nádoby vyndám morkovou kost, bobkový list a celý obsah zpracuji na jemno tyčkovým mixerem. Morkovou kost a bobkový list vrátím zpět.

V hrnku rozmíchám polohrubou mouku se studenou vodou a pomalu, za míchání vyliji do vařícího se obsahu hrnce. Nechám ještě nějakou dobu povařit, morek s kosti vyklepnu do polévky a vše je hotovo. Mouku ve vodě mohu nahradit jíškou, pokud ji ale umím udělat, já neumím. Pro "zjemnění" chuti lze přidat smetanu.

V poslední době jsem tento výtvor ještě vylepšil, dám tam více cibulí, část z nich osmahnu se špekem a zbytek dám přímo do vody vařit, polévku nazývám brokolicovo cibulová.

Stejným způsobem vařím i polévku cibulovou, vynechám brokolici a dám podstatně více cibule, pro toho kdo trpí nadýmáním nedoporučuji zejména před nějakou návštěvou.


Těstoviny zapečené s brokolicí a uzeným

Ingredience :

brokolice, těstoviny (nejlépe domácí fleky), uzené maso, cibule, česnek, vejce, sůl, oregano (jen trochu), chillie se šípkem, vegeta zeleninová, olivový olej.
brokolice

Postup :

do vody dáme vařit těstoviny a do páry brokolici
nakrájíme cibuli, česnek (napřed rozdrtíme potom nakrájíme)
rozkvedláme dvě vejce s trochou vody

brokolici po uvaření rozkrájíme na velmi jemno
brokolice
všechny ingredience, včetně koření, vajec dáme do pekáče, zalijeme olivovým olejem, promícháme a dáme do trouby zapéct. Kdo miluje křupavé těstoviny nechá v troubě déle a naopak.
brokolice
brokolice
brokolice
a aby jste věděli jak je brokolice zdravá, tak cituji :

Brokolice je bohatá na vitamin C, (ze 100 g brokolice lidské tělo získá 20 mg vit. C), beta-karotenvitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2, z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru. Bohatá je samozřejmě i na vlákniny.
V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.
Chemické látky, jež jsou obsaženy v brokolici, prý podle vědců z Georgetownské univerzity ve Spojených státech dokážou "opravit" DNA v buňkách a tím zabránit jejich rakovinnému bujení.[2]

Tak a teď teprve Dobrou chuť


Pivní omáčka s romadurem

Tento recept vznikl, když jsem doma vznesl dotaz co bude k večeři a dostal klasickou odpověď podívej se do ledničky, něco tam najdeš. V lednici jsem našel dva špekáčky, romadur, olivy, černé pivo. Takže jsem se pokusil tyto ingredience nějak propojit do poživatelné formy.

Kromě uvedených jsou dalšími ingrediencemi cibule, česnek, chillie papričky, pepř, nové koření, hladká mouka, červená paprika, citron a sůl.

Trubičkou, s nabroušenou jednou stranou, jsem do špekáčků "vyvrtal" kulatý otvor a vyplnil ho částí romaduru. Potom jsem špekáčky nařezal na povrchu.
pivni

xx









Později jsem recept vylepšil nahrazením špekáčků silným plátkem z krkovice, do kterého jsem ostrým nožem vyřízl kapsu a tu naplnil plátky asi z poloviny romaduru. Ostatní postup je stejný.
pivni
Do misky si rozmícháme asi necelou polévkovou lžíci hladké mouky a stejné množství červené papriky.

V hrnci nechám lehce zhnědnout cibuli (asi dvě větší), nejlépe na kostičkách špeku. Aby se omáčka nepřipalovala chce to použít hrnec se silným dnem a pokud vaříme na plynu dát pod něj ještě kovovou podložku.
pivni
pivni










Na cibuli vložíme špekáčky/maso, které jsme vyváleli ve směsi mouky s paprikou, necháme z obou stran orestovat.
pivni
pivni









Maso vyndáme, na cibuli nasypeme zbytek mouky s paprikou, mícháme asi minutu a potom na to nalijeme sklenici černého piva, maso vrátíme do hrnce.

V hmoždíři roztlučeme asi dest kuliček pepře, dvě kuličky nového koření a chillie papričky (podle toho kolik kdo snese) a vsypeme do hrnce, přidáme asi tři stroužky rozdrceného a nakrájeného česneku, zbytek nakrájeného na kousky romaduru, osolíme.

Za častého míchání, aby se omáčka nepřipalovala ke dnu, vaříme bez pokličky tak, aby se část piva odpařila, zůstala hustší omáčka a maso změklo. Na konec jsem ještě přidal půlku vymačkaného citronu. Menší nedokonalost je v tom, že sýr jak ze špekáčků tak i z krkovice postupně vytekl do omáčky, což by se dalo zdokonalit např, nějakou jehlou, ale v podstatě si myslím, že to vůbec nevadí.

Na závěr vyndám maso z omáčky a za pomocí tyčového mixéru omáčku rizmixuji, nebo by šla propasírovat. Dále jsem přidal asi dvacet oliv bez pecky z konzervy a ještě chvíli povařil. Já miluji olivy a dávám si je skoro do všeho, komu vadí jejich charakteristická chuť, může tuto ingredienci vynechat.

Verze se špekáčky a olivami :
pivni
S krkovicí, bez oliv :
pivni
Přílohu si vyberte každý sám.

Dobrou chuť přeje Kocour
kocour

Špagety tak nějak...

Receptů na špagety existuje velké množství a nemá cenu je zde v různých obměnách opisovat. Já někdy vařím špagety, jako takovou rychlovku, která je ovšem pokaždé trochu jiná a to podle přidaných ingrediencí. Kuchařský "mistr" Polrajch by mě za tento recept asi nechal umýt špinavé nádobí a potom vláčet za autem, ale on má výhodu, nemusí vyžít z malého důchodu.

Na olivový olej, nebo ještě lépe na vyškvařené kostičky špeku/slaniny (makrobiotická strava našich babiček prostá jakékoli chemie) dám zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli a zároveň si do varné konvice dám vařit vodu. Je možné vylepšit přidáním na velmi malé kousky nakrájené nějaké uzeniny. Když je cibule orestovaná, přidám několik stroužků rozdrceného a nakrájeného česneku, následně přidám asi 1 deci rajského protlaku.

Zde musím lehce odbočit, nepoužívám "chemický" kupovaný protlak. Pěstuji na zahradě rajčata a celou sezonu si z nich vařím vlastní protlak/kečup. Nemá to sice takovou krásně červenou barvu jako ten kupovaný, ale není v tom absolutně žádná chemie ani shnilá rajská, nebo drť z jablek místo rajčat a žádné umělé barvivo.

Přidám asi 2 deci vařící vody a následuje to, čím se tento recept pokaždé trochu liší a sice koření, které různě obměňuji podle toho jakou mám zrovna chuť nebo jaké koření mám k dispozici. Skoro pokaždé přidám chilli a dále obměňuji zázvor, karí, červenou papriku, pepř, bazalku, tymián... Aby byla omáčka hustší dám do skleničky asi 1 deci studené vody a v ní rozmíchám necelou 1 polévkovou lžíci polohrubé mouky, přidám do vařící se omáčky, míchám a nechám lehce povařit. Promíchám s uvařenými špagetami a je hotovo. Není to sice žádný zázrak, ale je to rychlé a levné.

Minulý týden jsem si šel vařit něco k jídlu, otevřu lednici a hledám co je k dispozici. Nalezl jsem zde sušená rajčata, skleničku kapari a vlastnoručně vyuzený bůček, který ale visel ve sklepě delší dobu a byl vyschlý tak, že by s ním šly zatloukat hřebíky. A tak jsem vytvořil můj nový recept na špagety, ovšem podotýkám, že uvedené první dvě drahé ingredience si normálně nekupuji ale byl to dárek k Vánocům.

Postup :
  • uvařit špagety
  • na pánvi orestovat cibuli, česnek
  • přidat na slabé plátky nakrájený uzený bůček, pokrájená sušená rajčata a kapari
  • koření opět podle toho jakou kdo má chuť
  • po orestování přidat na pánev vařené špagety, promíchat


Bylo to super, moc dobré, až budu mít po důchodu asi do této podle mě božské many zainvestuji, ale zároveň již zjišťuji jak se dělají sušená rajčata a příští rok do toho půjdu, začnu sušit. Nemáte náhodou někdo na prodej nevyužitou sušičku na ovoce/zeleninu ?

Špagety ještě jinak

Tento recept patří spíše mezi úsměvné kuriozity, nevymyslel jsem ho, ale někde na Netu jsem viděl jeho fotku a samozřejmě ihned vyzkoušel. Popis není třeba stačí fotografie.

Jedině bych doporučoval zkrátit špagety před napichováním do klobásy nebo buřta na asi polovinu délky. Důvod je jednoduchý, dá se to konzumovat jedině celé najednou což při délce kterou jsem udělal já je docela problém celé nacpat do pusy


Dobrou chuť přeje motodědek Kocour

KRÚTÍ KRKY NA PIVĚ
Kamarád se chlubil jak objevil novou pochoutkou a sice vařené krůtí krky jako ovar s chlebem a hořčicí. Neváhal jsem, zakoupil asi necelý kilogram krůtích krků, byly čtyři a cena okolo 60 korun. Krky jsem sice dal vařit, ale jenom na chvíli lehce povařit (asi 10 minut), potom jsem je přendal do pekáče a potřel marinádou složenou z :
  • 2 cibule, na drobno nakrájené
  • 4 stroužky českého česneku, vymačkané v lisu
  • sojové omáčky
  • celý kmín
  • drcený kmín
  • grilovací koření
  • sůl
Následně jsem vše zalil pivem, použil jsem ležák Bernard. Pekáč přiklopil druhým pekáčem a vložil do trouby vyhřáté na cca 150 stupňů, kde jsem to za občasné kontroly nechal asi 3 hodiny.

Výsledek je docela dobrý, jediná potíž pro některé estéty bude asi v tom, že se to jí nejlépe rukou. Jedl jsem to s nudlemi a rýží.

Krky jsem měl čtyři a snědli jsme jen dva, takže recept pokračuje : krky jsem přendal do kastrolu i se zbytkem šťávy z cibule a česneku, zalil jsem to asi půl litrem vývaru a asi 2 dcl vody, přidal chillie a rybízovou marméládu (polévkovou lžíci) a velmi pomalu jsem to asi dvě hodiny vařil na nejnižší možné teplotě. Před koncem vaření jsem přidal mraženou zeleninu. Výsledek byl ještě lepší nežli předchozí.




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ivanazikova ivanazikova | E-mail | 18. března 2011 v 15:13 | Reagovat

já žasnu O_O

2 VivienLucy VivienLucy | 18. srpna 2012 v 9:08 | Reagovat

Klobuk dolu, paráda :-)  ;-)

3 ledigi ledigi | E-mail | 26. srpna 2012 v 16:23 | Reagovat

To nemá chybu. Fakt super. :-)

4 Dobre a Zdravě Dobre a Zdravě | Web | 10. července 2013 v 13:31 | Reagovat

Mám houby moc rád, rád je jím, ale nesbírám, páč je neznám.

5 toodle toodle | Web | 22. června 2015 v 16:31 | Reagovat

pujcka do 15 min :-P

6 sglover sglover | Web | 28. září 2016 v 4:57 | Reagovat

nejvyhodnejsi pujcka :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama