Recepty pokračování 2.

5. března 2012 v 20:11 | Kocour |  Recepty


  • Vepřová konzerva
  • Maso na KOFOLE
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vepřová konzerva
Psát recept na domácí výrobu konzerv je asi házení hrachu na zeď, internet je takových receptů plný. Ke konzervám jsem se dostal tak, že moje polovička odjela do lázní, já zůstal sám doma s tím, že si jako kuchtík amatér budu vařit, protože mi to baví.

Chvíli mi vaření skutečně bavilo, ale brzo přestalo, všude hromady špinavého nádobí, které neměl kdo umýt, podlaha mastná od toho co mi odpadlo od ruky při vaření, šlupek od cibule a tak dále, prostě nic moc a zkuste uvařit jednu porci, nelze, takže jsem vždy několik dní jedl stejné jídlo.. Dospěl jsem k názoru, že nebudu vařit, nakoupím konzervy, chleba, budu mít relativně dobrou stravu bez hromady špinavého nádobí a umažu jenom jedno prkénko a nůž.

Vyrazil jsem do nejmenovaného supermarketu, koupil konzervy zejména vepřové maso ve vlastní šťávě, hovězí maso, chleba a těšil se na jejich konzumaci. Po prvním ochutnání jsem dospěl k názoru, že tudy cesta nevede. Nevím co do těch konzerv dávají, ale maso jako hlavní součást to určitě není. Prostě humus, hnus a ani pes Rambo to nechtěl jíst. Nakonec jsem s tím krmil toulavé kočky.

Začal jsem na Internetu pídit po tom, co vlastně v těch konzervách jím, když jsem se dočetl, že některé supermarkety říkají výrobcům "třeba do toho naserte ale musí to být levnější" zhrozil jsem se a rozhodl, že si začnu vyrábět konzervy sám, bez jakýchkoliv chemických ingrediencí, konzervantů, éček nebo jak se všechny ty věci, které do konzerv dávají jmenují. Prošel jsem internet a zahájil výrobu dvou verzí vepřové konzervy.

Postup je následující.

Ingredience jsou velmi jednoduché:
  • vepřový bůček bez kosti
  • voda, sůl, nové koření, celý pepř, bobkový list
Postup :
  • do hrnce dám vařit vodu s celým pepřem, novým kořením, solí, bobkovým listem a kůžemi odříznutými z bůčku. Množství vody odhadneme, koření podle chuti.
  • Bůček nakrájíme na kostičky, napěchujeme do vymytých sklenic a zalijeme uvařeným přecezeným lákem. Uvařené kůže nakrájíme a do každé konzervy dáme kus kůže na dno a druhý můžeme dát na vrch.
  • Dáme do zavařovacího hrnce, vaříme minimálně dvě hodiny, druhý den ještě asi hodinu.
Druhá verze se liší tím, že nakrájený bůček jsem restoval v kastrolu, následně přilil vodu s vyvařeným kořením, dal do sklenic a zavařil. Mohu konstatovat, že při konzumaci se obě verze skoro neliší, takže ta první je jednodušší.

Ještě jsem zapoměl na jednu důležitou proceduru a sice výroba etiket.
Chce to prý nechat několik dnů odležet a potom konzumovat. Většinou to tak dlouho nevydrží. Je to super mňamka, na chleba, nebo jen ohřát, udělat k tomu knedlík a zelí, prostě super dobré a rychlé jídlo, třeba když přijde neočekávaná návštěva, nebo jenom, když člověka chytí mlsná. A hlavně, není v tom žádná chemie a chutná to jako opravdové maso a ne ty "sračky" vyráběné z kuřecího separátu, kůží a chemie.
PS
když dáme do konzervy více vody, budeme mít takovou tu dobrou šťavku, kterou já osobně miluju.

Maso na KOFOLE
Pokud chcete přímo recept bez mých "slintů" okolo, vynechte čtyři následující odstavce.

Na tento recept jsem přišel náhodou v souvislosti se střevními potížemi, které u mě náhle a velmi silně propukly, a to v pátek večer, takže návštěva mého lékaře nepřipadala až do pondělí v úvahu. Nasadil jsem jako klasiku Endiaron, živočišné uhlí, ale bez valného účinku. Někde jsem slyšel, že v takových případech může pomoci Coca Cola, takže jsem začal na Internetu vyhledávat informace a závěr byl asi tak 50/50 - polovina doporučovala, ano používat, druhá polovina tvrdila v žádném případě.

V souvislosti s vyhledáváním informací o Coca Cole jsem narazil na následující text, který mě inspiroval cituji : "V městě Čiangmaj v severním Thajsku. Došlo k "pothajštění" Coca-Coly, respektive k fúzi tradiční etnické kuchyně a nové suroviny, která byla kreativně využita v novém kontextu. O nenápadné hospůdce paní Rattany Činárkatakulové se píše ve všech turistických průvodcích. Její stěny zdobí vystříhané novinové články a pochvalné vzkazy celebrit. "Tak dobré jídlo neokusíte nikde v celém Thajsku!" tvrdí jeden z nich. Recept na Kai Tun Coke ("Kuře na Coca-Cole") prý paní Rattana objevila díky modlitbám k buddhistické bohyni Kwan. Lahůdka se už dávno stala lokální legendou a reportáž o ní natočila japonská i australská televize."....

Jsem milovník české KOFOLY, na kterou mám nostalgické vzpomínky z dob mého mládí (je mi 69) a kterou preferuji před Coca Colou. Začal jsem proto laborovat s cílem vymyslet a vyzkoušet "počeštěnou" verzi uvedeného thajského receptu s využitím KOFOLY. Důvodem byla mimo jiné skutečnost, že v porovnání s Coca Colou obsahuje o 30 % méně cukru, což bylo pro mě jako cukrovkáře rozhodujícím.

Pro dnešní mládež, která historii nezná - KOFOLA je sycený nealkoholický nápoj kolového typu, který vznikl v roce 1959 v Československu jako alternativa k tehdy nedostupným konkurenčním nápojům Coca Cola nebo Pepsi.

Po několika pokusech jsem dospěl k podle mě docela dobrému následujícímu receptu.

Použité ingredience :
  • maso, vyzkoušel jsem vepřové kotlety, kuřecí špalíčky, bůček a ve všech případech byl výsledek dobrý
  • KOFOLA
  • Thajská rybí omáčka
  • Sojová omáčka
  • Chilli omáčka/chilli papričky
  • Tabasco
  • cibule
  • kousek špeku nebo olej pod cibuli, podle mě je nejlepší "makrobiotické" sádlo
  • trochu hladké mouky
  • bobkový list, pepř, nové koření
  • sterilované papričky "kozí rohy" ve sladkokyselém nálevu
Na sádle/tuku nebo nejlépe na vyškvařené slanině restujeme 3 cibule. Uvedené ingredience jsou zhruba na 60 dkg masa, které poprášíme hladkou moukou, nesolíme. Když je cibule hotová, vložíme maso a restujeme z obou stran.

Do nádoby připravíme následující směs : 2 dcl KOFOLY, 3 dcl vody, 1dcl Thajské rybí omáčky, asi lžíci sojové omáčky, podle chuti Chilli omáčku nebo papričky a několik kapek Tabasca, slabší povahy mohou poslední dvě uváděné ingredience vynechat. Uvedenou směs nalijeme na maso, přidáme několik kuliček pepře, nové koření, bobkový list, asi 4 kozí rohy a asi 1 dcl sladkokyselého nálevu z kozích rohů. V době kdy zrají rajčata, vylepšuji recept přidáním několika nakrájených rajřat.

Sporák nastavíme na co nejnižší teplotu (nebo použijeme "pomalý hrnec"), pokud vaříme na plynu dáme ještě mezi hrnec a plyn plotýnku. Necháme odklopené bez pokličky a vaříme co nejpomaleji asi 4 - 5 hodin za občasného míchání, aby nedošlo k připálení a aby v hrnci zůstalo jen asi třetina původního tekutého obsahu.

Jako přílohu lze použít knedlík nebo cokoliv jiného co kdo preferuje - chleba, brambor, pokud podáváme s rýží, doporučuji rýži nesolit - omáčka je slaná dost.

Dobrou chuť
KOFOLU miluje i můj vnuk Honza
Musím se pochlubit, tento recept spolu s povídáním o mé motorkářské a jiné historii, vyšel v podnikovém časopise KOFOLY v roce 2012. Honorář byl sice jen jedno balení Kofoly, ale přesto to potěší.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 jiřiček jiřiček | E-mail | 19. dubna 2012 v 7:51 | Reagovat

vypada to hezky,, vyzkoušim,, minule jsem udělal na chatě ohniště a udělal gulaš na ohni,, taky to bodlo,, zdravim

2 Romana Romana | 9. září 2013 v 23:19 | Reagovat

Já taky.Dal jste si stím fakt práci,vypadá to nádherně. Kofolesice moc nevěřím,ale zkusím to.

3 ada-cat ada-cat | Web | 19. února 2015 v 13:45 | Reagovat

Kocoure, moc děkuji za recept vepřovou konzervu. Na vandry budou suprmňamka. :-)  :-)

4 ellwell ellwell | Web | 20. června 2015 v 4:09 | Reagovat

rychla pujcka koprivnice ???

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama