Recepty za pár kaček aneb na poslední týden před důchodem.

10. července 2012 v 17:03 | Kocour |  Recepty

  1. Vepřové kůže
  2. Kuřecí kostry
  3. Chlebové karbanátky
  4. Gulášová polévka/guláš/prejt/paštika, plněné taštičky... aneb co vše se dá uvařit z tašky kostí za 10 korun
  5. Slezina
  6. Prejt z vepřových nožiček
  7. Plstní sádlo
  8. Hovězí játra
Dneska se předváděním receptů živí kde kdo, od vysloužilého baleťáka, přes neúspěšného baviče, herce a dalších, kteří si z toho udělali výnosnou živnost.

Proti jimi prezentovaným receptům nic nemám a některé bych sám rád vyzkoušel, ale jako průměrný český důchodce si to z finančních důvodů mohu dovolit jen výjimečně. Toto je také důvodem mé snahy o vytvoření receptů pro poměrně velkou skupinu obyvatel, která nemá dostatek financí na nakupování drahých druhů potravin.

Zde uvedené moje recepty lze zařadit do skupiny "jídla za nejnižší náklady", nebo také "recepty pro chudé důchodce" tím rozhodně nechci důchodce urážet protože mezi ně sám již dlouho patřím, mám radost když uvařím jídlo co nejlevněji a v období před dnem braní důchodu to je bohužel často i nutnost.

Někteří politici tvrdí, že důchodci asi mají příliš vysoké důchody protože jsou jich plné supermarkety. Důvod je ale většinou prozaičtější, hledají různé slevy a akce kde se dají potraviny koupit levněji. Vím to z vlastní zkušenosti, taky to tak dělám.

Rád bych jedl zdravě - libové maso, šunku, ryby, dobrou zeleninu...ale bohužel výše důchodu mě, ale i většinu důchodců nutí nakupovat co nejlevnější potraviny, vymýšlet a vařit levná jídla. Zde je několik mých receptů, které vyjdou tak zvaně na pár kaček a většinou jsou i dobré.

-1. Vepřové kůže
V řeznictví jednoho ze supermarketů prodávají vepřové kůže v balíčcích asi po kile. Kůže jsou "oholené" podle toho jak mají pilného bourače masa, byly doby, kdy se na tyto kůže stály fronty, protože se z nich dalo vyřezat poměrně mnoho masa. Ale to po krátkém čase skončilo tím, že bourače vyhodili a přijmuli jiného. Ale stejně se dají tyto kůže ještě dále zpracovat.

Abych byl konkretní, koupil jsem 2,2 kilogramu těchto kůží za celkovou cenu 13.20 korun.
Z kůží jsem vyřezal libovější kousky masa na segedín, ze zbytků jsem vyřezal sádlo a zbyly mi holé kůže, které doplním několika vepřovými nožičkami a uvařím z nich aspik, kterým podle rady jednoho lékaře nahrazuji drahé potravinové doplňky stravy na bolesti kloubů. Vepřové chrupavky a kůže obsahují obdobné látky jako tyto potravinové doplňky za stovky korun.
Kůže před zpracováním :
Vzniklé suroviny :
Zde je výsledek : segedínský guláš, kterého je asi 5 velkých porcí, vyškvařené sádlo, škvarky. Oholené kůže jsem dal do mrazáku, až budu mít náladu vařit aspik. To všechno jsem pořídil za 13.20 korun plus cena za cibuli, zelí a koření do segedínu.
Následně jsem si vzpoměl, jak při akcích "opékání prasete" mi vždy nejvíce chutnaly čtverečky opečené kůže, takže jsem vzal si třetinu kůží které zbyly, nakrájel je na čtverečky, osolil a upekl v troubě. Vznikla z toho pro mě docela dobrá chuťovka "a lá brambůrky" k televizi nebo pivu. Zřejmě nezdravé ale dobré, mě to alespoň chutná. Takhle to vypadá :
Následně mě napadlo další zpracování uvařených kůží na pomazánku - přidal jsem jedno natvrdo uvařené vejce, 1 cibuli, dvě polévkové lžíce obyčejné hořčice, dvě lžíce Ramy, sůl, pepř. Toto vše jsem vložil do robota, rozmixoval na pastu a zde je výsledek - pomazánka, která chutná stejně jako škvarková pomazánka.
Dobrou chuť přeje důchodce Kocour (a nekupte to za ty prachy)

-2 Kuřecí kostry
Další z receptů, které lze zařadit do kategorie levné recepty "na poslední týden před důchodem" by mohly být kuřecí kostry.

Miluji kuřecí maso, ale bílé maso z kuřete moc nemusím. Proto když si peču kuře, vždy z něho vyříznu prsa, která naložím a později zpacuji jinak nežli pečením.

Nejraději z kuřecího masa mám proto kuřecí kostry, které se prodávají na polévku. Mají je na mnoha místech, ve velmi různých velikostech, stupních obrání a cenových relací. Znám jedno řeznictví, kde mají pěkné kostry z velkých kuřat za cenu cca 16 korun za kilo. Jedna kostra o váze okolo 60dkg tak vyjde zhruba na 10 korun a po jejím zpracování následujícím způsobem ji málokdo dokáže sníst celou najednou. Já osobně se podělím se svým psem Rambem a najíme se oba - je to ale i přes velké jméno malý trpasličí pinč.
Kostry před zpracováním :
Nejprve udělám nádivku, kterou kostru naplním. Postup :

Nakrájím ne zcela měkké ani ne tvrdé rohlíky/veku nebo housku na kostičky, zaleji mlékem, rozkvedlaným vejcem, trochou rozehřátého másla. Přidám koření, samozřejmě sůl, pepř, ale za hlavní ingredienci, která dá nádivce tu správnou "nádivkovou" chuť, já osobně považuji muškátový květ. Přidat lze i různé další ingredience podle chuti, jako např. česnek, cibuli, pažitku. Přísady je dobré obměňovat a mít pokaždé trochu odlišnou chuť. Pokud přeženete množství mléka a vznikne vám řídká kaše, zahustěte jí buď strouhankou, nebo hrubou moukou.

Nádivku nacpeme do kostry, přetáhneme přebývající kůži a zajistíme, nejlépe jehlami na ptáčky nebo něčím podobným.
Lehce podlijemne vodou případně i trochou oleje a pečeme v troubě zhruba hodinu při cca 250 stupních. Takhle vypadá výsledný produkt.
-3 Chlebové karbanátky
Manželka mi dala k večeři karbanátky a několikrát se zeptala jak mi chutnají, bylo mi to divné ale chuťově byly vynikající takže jsem odpovídal - jsou dobré. Následně mi manželka prozradila, že v nich nebyl ani kousek masa (koněčně jsem pochopil jak dokáže někdo vyrábět a prodávat např. jitrnice bez kousku masa).

Zde je recept :

Půl bochníku chleba rozkrájíme na kousky a rozmočíme v půl litru vody, ve které jsme předem rozvařili dvě kostky masoxu. Dále pokračujeme jako u normálních karbanátků : přidáme dvě vejce, česnek, majoránku, sůl, pepř a další koření podle toho jak je kdo do nich dává, trochu strouhanky. Pokud je směs příliš řídká zahustíme hrubou moukou, uplácáme karbanátky, obalíme ve strouhance a smažíme.



Toť vše. Myslím, že pro chudé důchodce, mezi které se také počítám, docela dobrý recept.

-4 Gulášová polévka/guláš/prejt/paštika, plněné taštičky za pár kaček
Tohle všechno se dá uvařit skutečně za pár korun a je to velmi dobré.
Tento recept zcela určitě patří do kategorie super levných jídel pro chudé důchodce, které tím neurážím protože mezi ně sám patřím.
Ve vstupní hale jednoho supermarketu je řeznictví firmy Novák, kde prodávají tašku vepřových kostí za 10 korun. Mám vyzkoušeno, že z obsahu jedné tašky se dá uvařit zhruba 3 litry husté gulášové polévky, nebo řidšího guláše. Nejlepší na zpracování jsou kosti ze žeber, po uvaření z nich stáhnete maso jen dvěma prsty. Ovšem znám i řeznictví, kde dávají tašku kostí zdarma, teda samozřejmě to předpokládá, že si tam i něco koupíte.
Kosti uvařím, ořežu zbytky masa včetně kližek, které obsahují látky dobře působící na naše stařecké bolavé klouby.Výsledný produkt jsem nevážil, ale je toho více jak půl kila. Je to poměrně otravná práce a výsledek je zde :
Kosti po uvaření a obrání vypadají pro ilustraci takto :
Někdy se zadaří a máte za 10 kaček skoro kilo masa, zde 97 deka.
Další ingredience jsou : špek, cibule, česnek, brambory, kořenová zelenina (používám mražené směsi), celý pepř, celé nové koření, chillie papričky, bobkový list, obyčejná hořtice, sůl, majoránka, hladká mouka, červená paprika, kmín.
Na vysmažené kostičky špeku, nebo jiného tuku, dáme nakrájenou cibuli.
Po zhnědnutí cibule zasypeme směsí hladké mouky a sladké červené papriky (asi á 2 polévkové lžíce),
mícháme a následně přidáme obrané maso, promícháme a zalijeme teplým vývarem z vařených kostí. Ještě mi zbylo asi 3 litry vývaru, který dám do Pet láhví a mám jej v lednici na podlévání jiných jídel.
V Hmoždíři roztluču na hrubo celé nové koření (asi 5 kuliček), celý pepř (asi 10 ks) a několik sušených chillie papriček, podle toho kolik kdo snese. Přidám bobkový list, trochu kmínu a vše nasypu do vařící se polévky. K tomu přidám na kostičky nakrájené brambory, rozdrcený a nakrájený česnek a kořenovou zeleninu.
Přidám polévkovou lžíci obyčejné hořtice a vařím až změknou brabory. Na závěr přidám majoránku a sůl. Pokud se vám zdá být výsledný produkt řidký, rozmíchejte polohrubou mouku ve studené vodě, vlejte do vařícího se jídla a nechte pár minut povařit.
Výsledným produktem z jedné tašky kostí za 10 korun (plus cena za ingredience) je plný asi 3 litrový hrnec velmi husté polévky, vzhledem k chrupavkám z kloubů to není sice žádný pokrm pro super gurmány ale jde to.
Neuvařte to za ty prachy.... dobrou chuť přeje důchodce Kocour

Tento recept má ještě pokračování, přemýšlel jsem a výsledkem je zabijačkový prejt. Postup je následující :
- nakrájím na kostičky starší housky nebo rohlíky
- usmažím do zlatova na sádle několik nakrájených cibulí
- uvařím kroupy
Množství neuvádím, kdo chce mít prejtu více dá více rohlíků, krup atp.

Maso zaleju asi 3 dcl vývaru z kostí a ručním tyčovým mixerem rozmixuji na kaši, přidám výše uvedené přísady a dále přidám česnek, majoránku, pepř a sůl.

Vložím do pekáče vymazaného sádlem a upeču.
výsledek je zde
Nežli jsem to stačil vyfotit, tak jsem část snědl, té vůni jsem nedokázal odolat.
Tvořit se z toho dají i další různé věci, např. náplň do palačinek nebo kremrolí atd. atd.
Se zelím a šťouchanými brambory to je super mňamka, teda alespoň pro chudé důchodce určitě.

PAŠTIKA
Recept na maso z kostí dále pokračuje. Zkusil jsem z odřezků vyrobit paštiku a podle mého názoru byla dobrá a hlavně levná.

Po uvaření kostí jsem po odpreparování zbytků masa (asi 70 dkg), přidal syrová hovězí játra, která jsou levnější, množství přiměřeně, zhruba asi 20 dkg. Měl jsem doma ještě jedno kuřecí stehno, uvařil jsem ho a přidal k směsi. V akci jsem koupil balíček hřívy ústřičné, orestoval jsem ji asi 25 minut na sádle a cibulce a přidal do směsi. Pozor sádlo je důležité, pokud to uděláte na oleji paštika neztuhne, takže sádlem šetřit nemusíte.
Pokud chcete vědět proč jsem použil hlívu, tak si přečtěte názor odborníků :

Hlíva - její účinky

"účinky hlívy ústřičné na lidské zdraví jsou jedinečné. Mezi hlavní účinky patří posílení imunity organismu, pozitivní vliv na infekce a záněty, krevní tlak a zlepšení stavu cévního systému. Hlíva ústřičná a její účinky jsou využívány také pro zlepšení peristaltiky střev, při alergii, pro zlepšení metabolismu, regenerace organismu a snížení cholesterolu".

Hlívu i kuře můžete samozřejmě vynechat, nebo tam naopak přidat jiné dobrůtky, paštika může být ze všeho možného i nemožného, něco jako když pejsek s kočičkou vařili dort.

Suroviny jsem tyčovým mixerem zpracoval na kaši osolil a přidal paštikové koření.

Pokud hotové paštikové koření nemáte, vezměte hmoždíř, nebo jinou techniku která rozdrtí koření, vložte tam několik hřebíčků, nové koření, pepř, bazalku, tymián, muškátový oříšek, muškátový květ, zázvor, množství vám neřeknu, jako většina mužů dávám ingredience odhadem. Pro zjemnění chuti můžete na závěr vmíchat na kostičky nakrájený špek.

Vezměte zapékací misku, vytřete jí sádlem a směs tam vložte. Dejte do trouby vyhřáté asi na cca 150 stupňů v nějaké nádobě (třeba pekáč) do které lze na dno nalít vodu a do ní vložte zapékací misku přikrytou svrchu např alobalem. Zapékejte cca 2 hodiny a na závěr odeberte vrchní alobal aby vznikla kůrčička.

Dobrou chuť

Plněné taštičky
Další recept ze zbyků masa z kostí. Maso rozemeleme spolu s česnekem a kořením, podle toho co komu chutná, můžeme přidat i vařenou zeleninu, já dávám většinou pepř, chillie.
Uděláme těsto jako na nudle - hrubá mouka, vajíčko, sůl, trochu oleje, rozválíme a pomocí "udělátka" na taštičky vykrojíme kolečko a naplníme masem, kdo nemá udělátko musí si pomoci ručně.

Dáme vařit vodu, kterou lehce osolíme a vložíme taštičky, vaříme asi 15 minut, většinou se nám některá taštička otevře a obsah vyteče do vody, já tu vodu potom ještě využiji jako základ na polévku.
Na závěr vyrobíme zálivku/omáčku/dip na taštičky, tady už záleží na vašich chutích a improvizaci od olivového oleje s česnekem a chillie až po různé omáčky. Fantazii se meze nekladou.
Dobrou chuť přeje Kocour

Abych využil i zbylé vyvařené holé kosti, učím, přesněji řečeno pokouším, se z nich vyrobit šperky, možná je to příliš honosný název pro tyto mé výtvory, ale zde je pár ukázek :

-5 Slezina na špeku, pepři a majoránce
Opět jeden z receptů, které patří do kategorie "před výplatou důchodu" anebo do období kdy je tak zvaně "vysoké datum". Ten kdo nežije z důchodu asi stěží pochopí.
Jedná se o hovězí slezinu, která stojí, tedy jak kde, 10 korun kilogram. Když k tomu přidáme cibuli z Německa, která se v supermarketech často prodává asi za 3 koruny kilo, je to jídlo skoro zadarmo.
Ingredience asi na 4 porce :
  • 1 kg hovězí sleziny
  • 10 dkg špeku
  • 3 větší cibule
  • sůl, pepř, majoránka, hladká mouka-asi 1 polévková lžíce
Slezinu opláchneme a nakrájíme na kostičky.
Nakrájíme špek, necháme vyškvařit, přidáme na drobno nakrájené cibule a restujeme.
Přidáme slezinu, mícháme a několik minut restujeme až je slezina hnědá.
Zasypeme hladkou moukou, promícháme a zalijeme asi litrem horké vody.
Přidáme mletý pepř.
Vaříme až se většina vody vyvaří, ke konci dodáme další pepř a majoránku, množství podle chuti.
Není to sice žádný kulinářský zázrak, ale minimálně šťáva z toho je vynikající a když si spočítáte cenu na kterou to vyjde, zhruba 15 korun 4 porce. Já podávám s rýží.

-6 Prejt z vepřových nožiček
Vepřové nožičky mám rád a to zpracované na všechny možné i nemožné způsoby. Je to nejen levné, ale také velmi zdravé jídlo. Cena za kterou se prodávají se dosti liší, já je někdy kupuji v Horoměřicích za 5 Kč kg, na tento recept jsem měl 1.8 kg nožiček za cenu 9.50 Kč.
Obsahují glukosamin sulfát a kolagen, látky které mají stejně léčivý vliv na naše klouby jako mají různé geladrinky a jiné doplňky stravy jejichž cena většinou není dostupná pro chudé důchodce jako jsem třeba já sám.
Ve vztahu k těmto doplňkům stravy někteří odborníci dokonce tvrdí, že želatina pomáhá na klouby pouze při přímém vpichování do kloubní dutiny a pokud se konzumuje ústně, rozloží se při trávení na jednotlivé aminokyseliny a oligopeptidy a nikde není psáno, že si z toho tělo vytvoří opět želatinu a která se tato dostane do kloubů . Jediné co je dokázáno, cituji z příbalového letáku jednoho z těchto preparátů "tento přípravek se hojně používá již více jak 20 let. Za tu dobu nebyly zaznamenány žádné nežádoucí účinky". Čili zjednodušeně řečeno možná nepomůže, ale rozhodně neublíží.

Prof. MUDr. Pavel Dungl DrSc, přednosta ortopedicko-traumatologické kliniky v nemocnici Na Bulovce - jeden z nejuznávanějších českých ortopedů, jehož některé léčebné postupy nesou ve světě jeho jméno, tvrdí : "vepřové nožičky pomohou vašim stárnoucím kloubům lépe a účinněji, než drahé preparáty... kdyby lidé jedli více huspeniny, nemuseli by pak kupovat drahé léky".

Tak už jsem se dost vykecal a nyní budeme vařit.
Ingredience na středně velký pekáč :
5 vepřových nožiček
5 rohlíků
2 větší cibule
několik stroužků česneku - čím víc tím líp, zjemní dech a ženy to milují při líbání
sůl, mletý pepř, mleté nové koření, majoránka
Nožičky uvaříme nejlépe v papiňáku spolu s bobkovým listem, celým pepřem, solí a novým kořením. Doporučuji je vařit déle, lépe se potom obírají. V této fázi se ještě můžeme rozhodnout co z nich budeme dále tvořit, nebo jestli je nezkonzumujeme jen v toto stavu.
Nožičky vyndáme a vodu přelijeme přes cedník.
Obereme maso z kostí a vše nakrájíme na malé kousky, nejlépe řeznickou kolébkou, je možné také rozemlít na mlýnku s velkými otvory, ale potom zase musíme pracně mýt mlýnek.
Nakrájíme na menší kostičky rohlíky.
Nakrájíme cibuli a osmahneme na omastku, nejlépe sádle, až lehce zhnědne.
Vše dáme do mísy, přidáme koření, rozmačkaný česnek, zalijeme vývarem - při tom opatrně aby z toho nebyla zabijačková polévka. Čili nejprve dáme vývaru raději méně, promícháme a pak podle hustoty přidáme další, pokud jsme to s vývarem přehnali, můžeme dodat další rohlík.
Necháme chvíli odležet.
Dáme do trouby a pečeme cca 30 minut asi při 200 stupních, podle trouby, až se na povrchu vytvoří hnědá kůrčička.
Podáváme nejlépe s vařeným bramborem a syrovým kysaným zelím.
Dobrou chuť.


- 7. Plstní sádlo
Jíst zdravě by samozřejmě chtěl skoro každý, já osobně například miluji ryby ale jako člověk žijící z důchodu si je mohu dovolit jenom výjimečně, stejně jako další zdravé pokrmy. Místo uzenin neznámého obsahu bych také raději konzumoval pravou šunku od kosti, jedl libové zdravé maso a tak dále ale výše důchodu mi to neumožňuje.

Skutečnost a současná realita nás důchodců je taková, že musíme nakupovat co nejlevnější potraviny bez ohledu na to jestli jsou nebo nejsou zdravé.

Snažím se proto vymýšlet způsoby jak při vaření snížit náklady na minimum, je to většinou na úkor zdraví ale bohužel taková je současná realita zejména českých důchodců.

Jeden z možných způsobů částečných úspor při vaření, který používám, jsou tuky. Většina jídel, které se vaří začíná stejně - dáme rozehřát tuk, na něm restujeme cibuli..... Pokud jsem ještě pracoval, používal jsem většinou olivový panenský olej, dneska si to již dovolit mohu jen minimálně. Nebudu zde podrobně rozebírat cenové relace jednotlivých tuků, jejich zdravotní vliv již vůbec ne, ale dospěl jsem k závěru, že jedním z nejlevnějších je používání vyškvařeného plstního sádla. Kulinářští odborníci o něm sice mluví s despektem, ale oni nemusí žít z českého důchodu.

V tisku jsem o sádle obecně našel následující :

"Sádlo je živočišný tuk ve své nejčistší podobě. Pro svou kalorickou hodnotu, pro obsah nasycených mastných kyselin i cholesterolu bylo z řady kuchyní vypovězeno. Má však také dost kladných vlastností. Má mnohem vyšší kouřový bod než jiné tuky (až kolem 250 °C). Může se dochutit bylinkami, kořením, dosolit, na výběr je i varianta se škvarky nebo bez. Sádlo je také ideálním pomocníkem při léčení vyrážek, tvrdohlavých ekzémů, bolavých zad nebo úporných nachlazení.

Sádlo nejvyšší kvality pochází z hřbetní části prasete a je ideální surovinou pro výrobu slaniny. Toužíte po škvarcích de luxe, třeba jako jedlém dárku? Žádejte u řezníka výhradně hřbetní řemenové a nikoli plstní sádlo. Nenechte se vytočit, nabídne-li vám sádlo plstní z dutiny břišní nebo sádlo střevní čili tukovou tkáň z ořezu. Obojí jsou solidní suroviny, jen škvarky nemají tak dobrou, pevnou a křupavou konzistenci. Před škvařením potřebuje pořádně namočit, což škvarky posune do 2. kategorie."

Podstatným rozdílem mezi oběma druhy sádla je cena, plstní nevyškvařené sádlo se dá koupit již od 20ti korun za kilo a vyškvařené hřbetní sádlo je v cenových relacích zhruba 50 - více jak 200 korun za kilo. Nechci sahat některým výrobcům do svědomí ale jsem přesvědčen, že prodávané vyškvařené sádlo obsahuje i sádlo plstní.

Škvaření plstního sádla se provádí stejně jako u sádla hřbetního, já osobně pro získání lepšího aroma do něj při škvaření přidám nakrájené jablko (i s jadřincem) a v lisu vymačkaný česnek, jedno jablko a dva stroužky česneku asi na 2 kila sádla. Z důvodu lepšího skladování a konzervace dávám vyškvařené sádlo do zavařovacích sklenic, které ihned uzavřu. Během chladnutí se víčko přisaje ke sklenici a obsah tak vydrží řádově několik měsíců.
Ze škvarků většinou dělám pomazánku - přidá se vařené vejce, cibule, hořčice, kyselá okurka, koření … a vše se umele.

Při tak zvaném "vysokém datu", kdy máme vítr v peněžence a důchod ještě nedorazil, je plstní sádlo dobré i namazat na chleba, osolit a máme levné jídlo.

Plstní sádlo je také vhodné jako surovina pro výrobu různých léčivých mastí (nesmí být solené), vyrábí se z něho také vánoční cukroví :

Měsíčková mast

sádlo - nejlépe plstní a nesolené
měsíček lékařský - čerstvý i sušený
poměr sádla a měsíčku je 9:1

Měsíčková mast - měsíčková a protialergická a kožní mast.
K její výrobě je potřeba sádlo, nejlépe plstní (to je z břicha vepřů - není tam totiž tolik minerálů) a nesolené a měsíček lékařský. Kombinace podílu sádla a měsíčku je 9:1. Měsíček se může použít jak čerstvý, tak i sušený.

Postup:
1. do skleněné nádoby dáme rozpustit sádlo
2. tuto skleněnou nádobu postavíme do vodní lázně a zahříváme asi na teplotu 40°C
3. do sádla ponořujeme měsíček lékařský
4. nádobu vyjmeme z vodní lázně, odstavíme, zakryjeme
5. bod 2 - 4 opakujeme 7 dní
6. sedmý den zahřejeme lázeň asi na 45°C
7. připravíme si nádobu, sítko a pláténko
8. do nádoby přeléváme již hotovou mastičku přes sítko a pláténko

  • mastička je vhodná na některé typy exémů např. ze slunce
    - s čerstvě natřenou mastí na kůži se nesmí jít na slunce
    - mast je klidnící, hojící, desinfekční
    - pokud používáte mast denně, doporučuje se, udělat přestávku po šesti týdnech
    - před prvním použitím zjistit citlivost kůže na tuto mastičku tak, že jemně potřeme kousek kůže třeba na vnější straně předloktí
    - skladujeme v lednici v plastových kelímcích
    - trvanlivost masti je asi 1 rok
    - mastičku vyjímáme špachtličkou a nikoliv rukou

Jablečný štrúdl z plstního sádla

moučník z netradiční suroviny s překvapivě výtečnou chutí.

Ingredience

  • Těsto
  • 600 g hladká mouka
  • 2 žloutky
  • špetka sůl
  • 300 g umleté plstní sádlo (syrové)
  • 250 ml mléko
  • Náplň
  • 1,7 kg nakrájená jablka
  • 12 lžic cukr
  • 2 lžíce skořice
  • 1 hrst rozinky
  • 1 hrst sekané oříšky
  • na potření žloutek a mléko

Postup přípravy

  1. Na vál prosejeme mouku. Doprostřed uděláme důlek, do kterého přidáme žloutky, špetku soli, mléko a umleté plstní sádlo. Všechny přísady dobře spojíme.
  2. Vzniklé vláčné těsto rozdělíme na 6 dílů. Jednotlivé díly vyválíme na pomoučněném vále na tenkou placku.
  3. Každou placku poklademe nakrájenými jablky, posypeme cukrem, skořicí, přidáme rozinky a nasekané oříšky.
  4. Poté ji opatrně svineme do štrúdlu a přendáme na vymaštěný plech.
  5. Každý závin na povrchu potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka a pečeme asi 20 minut při 200 °C. Necháme trochu zchladit a můžeme nařezat dílky.

Cukroví z vnitřního sádla

Ingredience

  • 250 g vnitřního (plstního ) sádla
  • 300 g hladké mouky
  • 250 ml šlehačky (neušlehané)
  • na obalení
  • moučkový cukr
  • vanilkový cukr
Sádlo pomeleme a vše v míse smícháme dohromady. Na pomoučněném vále vyválíme na půl centimetru vysoko a vykrájíme velké kroužky,nebo jiné velké tvary. Dáme na suchý plech blízko sebe a pečeme v silně vyhřáté troubě. Ještě teplé balíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Blízko sebe dáváme proto,že se cukroví zmenší a je po upečení dost malé.

¨- 8 Hovězí játra
Hovězí játra se dají koupit v některých řeznictvích již od 20 korun za kilogram. Jestli to platí i v Praze nevím, já mám poblíž malé řeznictví s vlastní porážku, kde mě nechávají hovězí játra za 25 Kč za kilo.

Nebude to asi ta zcela nejzdravější potravina ale existuje i mnoho důvodů proč játra jíst.

Játra jsou, podle některých publikovaných zdrojů, "pro tělo bohatým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Přestože v těle fungují tyto orgány jako čistička, není důvod se bát škodlivých látek. Většinu nečistot totiž játra neskladují, ale naopak vylučují z těla ven. Játra můžete klidně podávat už dětem od tří let, v přiměřených dávkách přibližně jednou za dva týdny jsou dokonce prospěšná."

Hovězí játra se dříve také s oblibou doporučovala při léčbě srpkovité chudokrevnosti a jsou také zdrojem snadno vstřebatelného železa a vitaminů :

Vitamin B2 Riboflavin potřebný pro dobrý stav kůže, očí, správnou funkci srdce a dalších orgánů. V těle je zodpovědný za energetickou přeměnu.
Vitamin B3 Niacin pomáhá energetické přeměně v těle a obnově pleti. Ve velkých dávkách roztahuje cévy, proto je doporučován při vysokém tlaku.
Vitamin B5 Kyselina pantotenová zlepšuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů. Je nutný pro vstřebávání sacharidů a lipidů.
Vitamin B6 Pyridoxin je třeba pro zdravý nervový systém a funkci krevního oběhu.
Vitamin B9 Kyselina listová je potřebný pro krve tvorbu a nezbytný pro těhotné ženy.
Vitamin D je nezbytný pro metabolizaci vápníku a tedy pro obnovu orgánů a kostí. Příjem vápníku bez vitaminu D má jen velmi malý efekt. Ačkoli si vitamin D naše tělo částečně vyrábí samo při pobytu na slunci.
Vitamin B12 a snadno vstřebatelné železo obě tyto látky jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek a tedy i přenos kyslíku z krve do tkání. Obě látky se zároveň starají o správnou funkci nervového systému.

Ačkoli mají játra málo tuků, obsahují velké množství cholesterolu; pro osoby s normální hladinou cholesterolu v krvi ovšem nepředstavují žádné nebezpečí. Měly by proto být pravidelně součástí jídelníčku každého z nás. Pokud nemáte rádi játra, není nic snazšího, než si místo nich dát paštiku.

Takže abych se zbytečně mnoho nevykecával, játra jsou podle citovaných zdrojů zdravá a hlavně velmi levná.

Dá se z nich vytvořit mnoho různých dobrůtek, já například miluji naložit je do marinády (olej, česnek, grilovací koření.....) a ogrilovat.

Některé další možné způsoby zpracování :
  • obalit jako řízek a usmažit
  • játrová omáčka, kterou obzvláště miluji
  • prošpikovat slaninou o upéci
  • uvařit jako guláš
  • játrová paštika
(recepty najdete na Netu)
Co říci na závěr, za 5 kg jater zaplatím 125 korun a když budu počítat na jednu porci 30 dekagramů vychází mi to asi na 16 porcí což je méně jak 8 kaček za porci, ale v praxi to bude ještě méně protože ne každý zvládne sníst 30 deka.
Játra na grilu se žampionem:

Dobrou chuť přeje Kocour
 

13 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Zuzana Zuzana | 25. srpna 2012 v 17:52 | Reagovat

Klobouk dolů. :-)

2 nel nel | 15. listopadu 2012 v 21:20 | Reagovat

perfektní ;-)
gratuluji k úžasné fantazii .
Určitě některé recepty vyzkouším :-D
Děkuji za inspiraci a podělení se 8-)

3 Petr Petr | 14. února 2013 v 22:19 | Reagovat

Děkuji za novou inspiraci která nezatíží peněženku, určitě to vyzkouším, jen nevím zda jsou u nás některé suroviny u řezníka k mání. Toto se hodí nejen důchodcům ale i nám singl mužům ve středním věku s jedním platem. :-)

4 oldřiška oldřiška | E-mail | 21. února 2013 v 11:28 | Reagovat

Dělám důchodcovský tavený sýr" kostka tvarohu/kupuji ve výprodeji 50%/ ne vaničkový, byl by akorát na polití pizzy a ne Jaroměřský- udělá se sýr na strouhání.
Rozmixuji s malou lžičkou másla+ malá lžička sody bikarbony /dávám jen 1/2 ! bohatě stačí/.+ na dochucení to, co máte rádi / salám, pažitku, paprika...
Dělám večer /jinak je to hotovo ke snězení za 10 min./ ráno jenom práskám fousama.

5 Marek Marek | Web | 5. července 2013 v 8:09 | Reagovat

skvěle tipy, určitě vyzkouším ;)

6 Hippy W Hippy W | 10. července 2013 v 16:15 | Reagovat

Frajer!!! draho varit umi kazdej Babica a Polhreich, klobouk dolu!!!! Díky Pane

7 Míša Míša | E-mail | 1. září 2013 v 13:47 | Reagovat

Moc jste mě potěšil s Vašimi skvělými tipy :-) S oblibou říkám, že není umění vařit za hodně peněz. Umění je uvařit něco téměř z ničeho. Zde je to velmi hezky vidět. Prostě kdo umí.. Děkuji za inspiraci!
Jinak s těmi akcemi a slevami máte naprostou pravdu, je mi sice 26, ale nakupuji hlavně tímto způsobem. :-D

8 Romana Romana | E-mail | 9. září 2013 v 21:46 | Reagovat

Já bych potřebovala vědět,kde můžu koupit ty kůžičky?

9 Romana Romana | 9. září 2013 v 22:58 | Reagovat

Promiňte, to byl první reakce.To, že jste frajer, otom není pochyb :-)

10 Nováková Nováková | E-mail | 28. října 2013 v 10:30 | Reagovat

Vážený pane Kouzelníku, super nápady. Jen nevím, jestli jste třeba z Prahy jako já, ještě jsem na takového řeznického lidumila nenarazila. I tak děkuji, jsem singl důchodkyně, tak mi to dost pomůže. Nemáte ještě další recepty i na jiná hodně levná jídla? Hodně zdraví, Nováková :-)

11 Karel Jemelka Karel Jemelka | E-mail | 30. ledna 2014 v 15:02 | Reagovat

Nemám slov. Díky, poučil jsem se i pobavil :-)Zdraví Karel

12 Michal Michal | 8. února 2014 v 21:21 | Reagovat

Je smutne ze dochodcovia, ktori vybudovali to, co hajzlove sprivatizovali, nemaju pomaly co jest a su radi ze maju aspon strechu nad hlavou. :-(

13 Alžběta Alžběta | 13. února 2014 v 16:40 | Reagovat

Nevím, nejsem důchodce, ale podobně jako Petr singl středního věku s jedním platem, takže recepty se moc hodí (zvlášť když nájem se v akci nekoupí). Moc děkuji i za recept na mastičku. A také se Váš blog moc hezky čte :-) A kostěné šperky, to je vážně třešínka na dortu ;-)

14 Mirka Mirka | 15. února 2014 v 12:29 | Reagovat

[4]:Vyzkoušela jsem  a přidávám recept na DOMÁCÍ  LUČINA  - skvělá
1 velký jogurt +  1 šlehačka /250ml/ +osolít podle chuti
Dochutit  co máte rádi -česnek ,pažitka, na jemno paprika,na hrubo pepř atd..
Zamíchat dohromady a přes utěrku v cedníku nechat překapat - vykapat.
Ráno je hotovo.

Nekoukat na obsah tuku - čím tučnější šlehačka tím lahodnější/ nejlepší je ze 40%/
Přeji dobrou chuť

15 Denisa Denisa | 26. února 2014 v 0:06 | Reagovat

Neuvěřitelné. Obdivuhodné. Tolik kreativity! Všechna čest!

16 Simona Simona | E-mail | 7. března 2014 v 21:13 | Reagovat

Klobouk dolů :-)... a co že mne to vlastně přivedlo na vaše stránky? Vepřové nožičky:-)... Již delší dobu se zajímám o způsob stravování, které je opakem toho co nám vtloukají do hlavy doktoři,dietologové a reklamy :-).Původ mého zájmu o toto stravování pochází z knihy OPTIMÁLNÍ DIETA od Jana Kwasniewskeho...živočišný tuk není takový strašák jak se léta tvrdí :-)...vejce,tuk,vysokoprocentní šlehačka,máslo,tučné maso,tučné ryby,kolagen....by měli být základem našeho bytí.-)....velmi zajímavá kniha a ještě zajímavější výsledky léčby čehokoliv co nás lidi trápí :-). Vaši stránku ukládám do oblíbených...jako muž v zástěře máte můj velký obdiv .-).

17 Tatiana Tatiana | 23. března 2014 v 13:02 | Reagovat

Svelé, ozaj skvelé. Nič podobného som zatiaľ nikde nečítala. A pridávam sa ku každému slovu chvály, ktorú sem pripísali ostatní. Ďakujem za inšpiráciu. Veľa zdaru a píšte určite ďalej.

18 Bláža Bláža | E-mail | 7. dubna 2014 v 21:39 | Reagovat

Já zírám!! Silně mi to připomnělo doby studentské/masožroutské a sliny se mi sbíhaly, a to jsem teď už dlouho vege... Sama bych ještě přidala spoustu variant se sezónní zeleninou, výborně nastavuje množství a mění chuť z typicky "české" na lehce mezinárodní 8-)  Např. obrané maso na cibuli, pár rozmačkaných oloupaných měkkých rajčat, sáček obyč-oliv, česnek, oregano a špaget podle toho, kolik nás zrovna bylo poblíž, a když jsme se rozšoupli, tak nastrouhaný eidam jistil vše... Kéž bychom ale takhle improvizovat v důchodu už nemuseli... Držím palce! :-)

19 Karel Karel | Web | 9. dubna 2014 v 17:10 | Reagovat

Tohle mi připomíná recepty Hrušky (http://hruskovyrecepty.cz/), které jsem si celkem oblíbil, protože jsou levné a chutné a především je zvládne i takové kuchařské kopyto jako jsem já. :-D

20 kos kos | 16. dubna 2014 v 23:17 | Reagovat

Ahoj máte zájem si vydělat nějaké peníze z pohodlý domova? Já teď klikám na reklamu a docela to jde

Za klik máte od $0.001 do $0.015 - Reklamy najdete po registraci a přihlášení nahoře (View Ads)
Minimum pro výplatu je $5.00 - Pošlou vám peníze na Paypal, nebo Payza.

Opravdu funguje !

zde je odkaz k registraci:
http://www.probux.com/?rh=706572616B637A65

21 edu edu | 8. února 2015 v 15:02 | Reagovat

Dobrý den, do důchodu mám ještě daleko, vaše stránky mi však přijdou zajímavé, milé i mezi řádky. Jste určitě zvídavý a činorodý člověk. Klobouk dolů :-)

22 ada-cat ada-cat | Web | 19. února 2015 v 13:49 | Reagovat

Chlebové karbanátky mě naučila kamarádova maminka a jsou moc dobrý. V přádelně si baby myslely, že jsou kuřecí. :-D

23 michal michal | 5. dubna 2015 v 15:43 | Reagovat

ta slezina se neda zrad :-!  :-!

24 Kamil Kamil | 20. dubna 2015 v 19:15 | Reagovat

pěkné stránky kocoure :-)

tip: ze syrové holé kůže pomalu vypéct vodu (vysušit v troubě), nalámat na kousíčky poté fritovat
výsledkem je koží nabublaná delikatesa
K.M.

25 theresin theresin | Web | 22. června 2015 v 20:43 | Reagovat

pujcka na ruku praha 5 ;-)

26 Bože chraň Bože chraň | 12. října 2015 v 12:51 | Reagovat

Ježíši fuj, doufám, že tohle nikdy nebudu muset dělat! :-(

27 Sejko Sejko | 4. února 2016 v 9:37 | Reagovat

REcept na marinované ryby--mňam, je to vážně delikatesa:

http://www.recept-y.eu/recept/ryby-marinovane/

28 MaikelF MaikelF | E-mail | 17. ledna 2017 v 9:30 | Reagovat

I found this page on 13th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it's not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Just search for:  pandatsor's tools

29 AndreySmode AndreySmode | E-mail | Web | 16. února 2017 v 16:34 | Reagovat

причины импотенции в 30 лет    http://levitraviagratab.blogspot.ru/2017/01/30_19.html

30 Patra Patra | 31. března 2017 v 14:27 | Reagovat

Recepty pekne. Je videt, ze si umite poradit. Zel musim rict, ze levne se da poridit i zdrave jidlo.. Lusteniny 1000x jinak, dusena mrkev, pecena korenova zelenina s cesnekem je naprosta bomba, ke snidani kase z vlocek atd. Pres leto/podzim nasbirat plodiny a susit, zavarovat... Jinak hliva ustricna je tak trochu zlo. Upravuje hladinu cholesterolu diky statinum v ni obsazenych. Ty same statiny, ktere Vam predepise lekar. Presne ty, ktere zpusobuji mnohem vice problemu nez samotny cholesterol.. To sem ale nepatri.. Chvalim ale Vasi fantazii s jidlem. Tolik veci z jednech kosti atp. je prima!

31 Marry Marry | 7. června 2017 v 11:41 | Reagovat

[23]:Zkuste vepřovou slezinu, je jemnější. Cena bývá kolem 20 Kč za kilo.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama