Recepty za pár kaček aneb na poslední týden před důchodem - pokračování

20. října 2014 v 9:57 | Kocour |  Recepty

Smažené vepřové kůže

Ingredience :
vařené vepřové kůže, sůl, hladká mouka, strouhanka, vajíčko, vegeta nebo jiné koření podle chuti (práškový česnek, pepř, chilli ...)

K tomuto receptu mě inspiroval balíček vepřových kůží, který jsem nalezl v mrazáku, kdy byl uložen na případ výroby domácího sulcu/aspiku.

Někdo asi bude ohrnovat nos nad touto částí vepřového těla, ale je faktem, že vepřové kůže obsahují kolagen a když zalistujete na Internetu, tak k němu zjistíte následující, uvedu pár citací :

"Je to jedna z mála věcí, které se nám škodolibí doktoři nesnaží znechutit poukazem na smrtelné nebezpečí, jemuž se jejich požíváním vystavujeme. Naopak kolagen je dobrý na klouby, a to čím jsme starší, tím víc ..."

"Úbytek kolagenu může i bolet, což zaznamenáme zvláště v souvislosti s pohybovým aparátem. Nedostatek kolagenu totiž snižuje ochranu (tzv. adhezivní bariéru) chrupavek, šlach, vazů a kloubního pouzdra. Ochablost stabilizačních kloubních systémů pak vede k jejich opotřebování a následné bolesti. Trochu jsme to zjednodušili, ale výsledný efekt je jasný: úbytek kolagenu rovná se bolest pohybového ústrojí..."

"Dostatek kolagenu našemu tělu velice výrazně oddálí první projevy stáří a dokonce dokáže celkově zpomalit tvorbu vrásek, zlepší kvalitu pleti a elasticitu kůže vůbec. Pokud jste plánovali faceliftingovou operaci, včas zahájená kolagenová kůra ji dokáže o mnoho let oddálit..." atd atd

Pokud se týka cenových relací, kůže se dají někde koupit za cenu okolo 10ti korun.

A nyní k samotnému postupu přípravy, který je velmi jednoduchý :

Ve slané vodě uvaříme do měkka vepřové kůže. Uvařené kůže nakrájíme na čtverce cca 5 x 5 cm. Obalíme jako se obaluje řízek s tím, že do hladké mouky vmícháme sůl, vegetu a další koření podle vlastní chuti, já přidávám pepř, chilli a práškový česnek. Pekáč vymažeme olejem nebo sádlem a vyskládáme tam obalené kůže.

Troubu rozehřejeme na cca 210 stupňů, vložíme pekáč. Podle toho jak trouba peče je někdy nutné obsah jedenkrát otočit. Hotové poznáme podle zlaté barvy obsahu.

Teplé je to měkké a vynikající, po vychladnutí kůže trochu ztvrdnou, ale to není podle mě na škodu, je to dobré např k pivu nebo vínu.










 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 22. října 2014 v 16:49 | Reagovat

Opravdu zajímavý, neřeknu, že si to plánuju vařit pravidelně, ale určitě to ochutnám :) Jinak vidím, že máte mrazák podobnej jako já, vždy tam je něco na sulcík.

2 Ivana Šimicová Ivana Šimicová | E-mail | 26. května 2015 v 16:14 | Reagovat

Dobrý den, perfektní web.Gratuluji k Vašim nápadům. Asi vše vyzkouším. Na web jsem narazila náhodou při hledání inspirace na recept ze sleziny. - Dávám do oblíbených. Zdravím Šimicová

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama